Členové studentského divadla UAG pořádali workshop pro žáky Gymnázia Jírovcova

Členové studentského divadla UAG pořádali workshop pro žáky Gymnázia Jírovcova

Aneb jak členové studentského divadla opět prokázali schopnost improvizace

 

Minulý pátek 22. září 2023 zavítala skupina divadelníků ze studentského divadla UAG na budějovické Gymnázium Jírovcova. Byli sem pozváni jednou z tamějších vyučujících německého jazyka, aby mohli žáci německého jazyka nahlédnout do zákulisí divadelní skupiny a poznali, jaké různé aktivity při divadelních zkouškách studenti dělají.

Ačkoliv měli všechno naplánované do posledního puntíku, zasáhla vyšší moc a divadelníci museli prokázat svoji schopnost improvizace. Jedna z účastnic se totiž opozdila a bylo ve hvězdách, kdy dorazí. Navíc, ke smůle všech zúčastněných, to byla právě ta členka sboru, která jako jediná znala cestu ke gymnáziu.  Nakonec vše dobře dopadlo a workshop se uskutečnil, i když s malým zpožděním.

Během přednášky představili herci žákům stručnou historii své skupiny, vyprávěli jim, jak probíhají některé divadelní zkoušky a sdíleli s nimi své příhody z představení v Českých Budějovicích a v Brně. Závěrem jim stručně nastínili budoucnost studentského divadla.

Po přednášce následovala krátká „rozmlouvací“ rozcvička. Žáci byli nejdříve nesmělí, později ale svůj stud překonali. Poté byli rozděleni do čtyř skupin, ve kterých si vyzkoušeli aktivity na seznámení a práci s emocemi. Protože byly některé skupiny rychlejší, krátily si čas při čekání na ostatní další aktivitou. Tentokrát měli žáci pracovat se svým hlasem. Někteří to však pochopili jako soutěž v křiku, a tak bylo s podivem, že se na workshop divadelníků nepřišel podívat také samotný pan ředitel i se zbytkem učitelského sboru.

Na závěr workshopu si divadelníci připravili pro žáky improvizační hru s názvem Heißer Stuhl. Ze studentů byl vybrán jeden, který si vylosoval připravenou postavu a představil ji publiku. Následně musel odpovídat na otázky publika, aniž by z role vypadl. Přitom seděl na židli, která se nacházela uprostřed místnosti. Jelikož byli žáci na začátku poměrně nesmělí a netušili, co mají dělat, ukázali jim divadelníci, jak na to. „Za trest“ se toho ujala právě ta účastnice, která dorazila na přednášku se zpožděním. Při této aktivitě se všichni hodně nasmáli, protože fantazie studentů neznala mezí.

Ač se to tak na začátku přednášky nezdálo, sklidili divadelníci velký úspěch. Pochvaly se dočkali nejen od vyučujících, ale i od samotných studentů. Nachází se mezi nimi výrazné herecké talenty a budou-li chtít, divadelníci je velmi rádi přivítají mezi sebou.

Členové studentského divadla UAG tímto velmi děkují Gymnáziu Jírovcova za pozvání, konkrétně pak paní učitelce Rosenfelderové a slečně Dominice Kocmichové za to, že celou akci zprostředkovala. Největší dík ale patří žákům, kteří na workshop dorazili ve velmi hojném počtu a aktivně se zapojili.

Stay in touch
social media

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice +420 387 774 801 | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice+420 387 774 801 | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

© 2021 University of South Bohemia
Cookies

1