Na UAG jsme přivítali německou překladatelku Raiju Hauck

Ústav česko-německých areálových studií a germanistiky FF JU navštívila ve dnech 11. - 13. 4. 2023 úspěšná překladatelka dr. Raija Hauck.

Energická slavistka s výbornou češtinou a srdcem na dlani přijela ze vzdáleného Saarbrückenu, z německé spolkové země Saarland. Studentky a studenti UAG FF JU si v rámci její přednášky s názvem „Wie viele Entscheidungen trifft ein Übersetzer?“ mohli udělat představu o tom, jaká rozhodnutí musí učinit překladatelé, než začnou text překládat a jaké reálné nástrahy na ně mohou čekat v procesu překladu z původního jazyka do cílového. Zajímavé povídání bylo provázáno osobními zkušenostmi překladatelky, diskutovány byly i příklady některých problematických, z kulturně historického či kulturně společenského pohledu kontroverzních pasáží, především z děl Aleny Mornštajnové, Marka Tomana nebo Petra Stančíka, které dr. Hauck překládá. V rámci následného semináře se dr. Hauck zaměřila na míru kreativity a pomyslné meze překladatele. Cílem praktického workshopu byla také ukázka překladu na různých typech textu.

Dodat lze snad jen to, že nám bylo ctí přivítat na našem ústavu zkušenou překladatelku. Osobnosti z praxe jsou, jak známo, kořením studia. Už nyní se těšíme na další setkání s paní Raijou Hauck.

Stay in touch
social media

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice +420 387 774 801 | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice+420 387 774 801 | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

© 2021 University of South Bohemia
Cookies

1