Přehled akreditovaných programů DVPP

Současná Francie v hodinách francouzštiny jako cizího jazyka

Vzdělávací cíl:

V rámci tohoto semináře dalšího vzdělávání učitelů francouzštiny představíme alternativní a inovativní způsoby výuky, inspirované aktuálními trendy v pedagogice cizích jazyků. Účastníci se s nimi seznámí formou workshopů, kde si je budou moci i vyzkoušet a osvojit. Chceme se zaměřit na současnou, živou francouzštinu, pomoci učitelům obohatit repertoár výukových aktivit a vnést do výuky francouzštiny prvky hry, s cílem podporovat motivaci žáků. Kromě toho bychom také rádi poskytli účastníkům příležitost k setkání a ke vzájemné výměně názorů a zkušeností.


Cílová skupina:

Učitelé francouzštiny na 2. stupni základních škol, na středních a jazykových školách. Vzhledem k tomu, že seminář bude veden ve francouzském jazyce, požaduje se vstupní úroveň účastníků C1 SERR.


Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace:

a)         Dnešní francouzština ve své rozmanitosti (2 výukové hodiny) – lektor: Margot Roulland

Francouzština jako živý jazyk se neustále mění. V tomto modulu se budeme zabývat současnými fenomény, jako je jazyk mladých lidí, vliv angličtiny, debaty o feminizaci jazyka. Následně představíme způsoby, jak se s těmito tématy vypořádat ve třídě, a také dokumenty, které lze při výuce použít. Úkolem je odbourat zažitá klišé o francouzštině a pomoci studentům objevit rozmanitost jazyka.

b)        Mezikulturní vzdělávání: rozhovor o rozmanitosti ve Francii (2 výukové hodiny) – lektor: Alexandre Geny

Jak mluvit o přistěhovalcích ve Francii jinak než stereotypně? Na konkrétních příkladech a pomocí prezentace upravených dokumentů se pokusíme vytvořit pedagogické nástroje pro zlepšení znalostí českých studentů o francouzské společnosti.

c)         Jak přimět studenty k debatě ve francouzštině? (2 výukové hodiny) – lektor: François Dendoncker

Každý učitel cizích jazyků ví, jak obtížné je přimět studenty, aby se v hodinách vyjadřovali. Je tedy na úrovni začátečníků a ve školním prostředí, kde je přenos informací v podstatě jednosměrný, uspořádání debaty ve třídě výzvou? Po zamyšlení nad touto problematikou modul navrhne nástroje a osvědčené postupy, které studentům pomohou rozšířit a zdokonalit jejich myšlení, vyjádřit svůj názor a diskutovat ve francouzštině.

d)        Diskuze - výměna názorů a zkušeností (2 výukové hodiny)

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice +420 387 774 801 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice+420 387 774 801 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2021 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1